Reiszné Szőts Edit                                 reiszne-szots-edit

Óvónőként kezdtem pedagógiai pályafutásomat, de annak ellenére, hogy szerettem a hivatásom, néhány év elteltével úgy éreztem, nem itt a helyem. Másoddiplomás képzésre jelentkeztem a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolára, és – akkori nevén – kisegítő iskolában kezdtem tanulásban akadályozott gyermekeket tanítani.

1993 januárja fontos eseményeket tartogatott számomra. Ekkor született első gyermekem és ekkor szereztem meg oligofrén szakos gyógypedagógiai tanári diplomámat. Véletlenszerű egybeesés… Az évek multával azonban kiderült, fiam diszlexiás. Pedagógusként dolgozva megéltem a „másik” oldalt is: milyen „diszes” gyermek szülőjének lenni.

A „Miért pont én?”  az „Én hol hibáztam?” és a „Mi lesz most?” kétségbeesett lelkiállapotokon végighaladva, a törvény szerint „járó” fejlesztésért harcolva, az  olvasni alig tudó, de már tanulni sem akaró gyermekünknek mindent felolvasva éltük az életünket. Szakemberként pedig szerettem volna a lehető legjobb megoldást megkeresni, hogy enyhítsem gyermekem iskolai kudarcait.

Diszlexiával foglakozó tanfolyamokra, konferenciákra, előadásokra jártam. Profilt váltva fejlesztőként kezdtem dolgozni szakértői bizottság által diagnosztizált sajátos nevelési igényű gyermekekkel. A gyermekek problémáinak gyökereit keresve fokozatosan jutottam el a tüneteket kezelő kognitív terápiáktól az okokat megválaszoló mozgásterápiákig.

Az INPP-vel 2008-tól foglakozom. Elméletével megismerkedve először éreztem úgy: „összeáll a kép” az idegrendszer működésével kapcsolatban, az eddigieknél jobban megértem saját gyermekem és fejlesztőseim nehézségeinek okait. Megfogott a Gyakorlatprogram elméleti megalapozottsága, a mögötte álló több évtizedes nemzetközi tapasztalat. Elköteleződésemet erősítette, hogy 2011-ben  TÁMOP-os pályázat  keretében egy teljes 9. évfolyamos gimnáziumi osztályt vezethettem végig az iskolai programom két kiváló kollégával karöltve.

Ezek után örömhír volt számomra, amikor 2013 végén Zweegman-Kocsis Magdától e-mailt kaptam, hogy Magyarországon is indul az egy éves INPP egyéni fejlesztő képzés. Természetes volt, hogy jelentkeznem kell…

Időközben pályafutásomban is újabb váltás következett. Jelenleg Pedagógiai Szakszolgálatnál dolgozom diagnosztaként.

Úgy érzem, munkám során a gyermekek és szüleik megsegítése érdekében sikeresen tudom ötvözni a sok éves fejlesztői tapasztalatot, a különféle diagnosztikai eljárások által nyújtott információkat valamint az INPP szemléletét és módszertanát.

-->